A Devecser és Kolontár között található Szentkútnál szeptember 24-én több százan gyűltek össze a Fogolykiváltó Boldogasszony-napi búcsúra.

A szentmisét együtt mutatta be Nagy Lénárd Sándor Richárd O.Cist atya – aki szeptember 1-je óta Devecser plébániai kormányzója – Szijártó László esperes, pápai plébánossal – aki immár 18. alkalommal vett részt a szentmisén – és Megyesi Ferenc káplánnal.

A Szentkút története régmúlt időkre nyúlik vissza. Egy 1805-ből származó dokumentumból tudjuk, hogy már az 1700-as években is rendszeresen jártak ide zarándokok. Már akkor is beszéltek a kút vizének gyógyerejéről. A XX. század első felében élénk vallási élet folyt itt. Anna-napkor tartották a búcsút, amelyre sok helyről érkeztek a hívek. Csodás módon elkerülte a vörösiszap-katasztrófa és a forrása iható, melynek számos csodát tulajdonítanak a környékbeliek. A búcsúi miséket az utóbbi években Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva szeptember végén tartják, viszont pár éve elevenítették fel a régi hagyományt, hogy Szent Anna ünnepét is megünneplik. Tavaly két új imahelyet hozott létre a meg nem született gyermekekért és a családok gyermekáldásáért, a Devecser és Kolontár között elhelyezkedő, egykori Jézus-ösvény területén.

 

12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2

 

 

Comments are closed.