Advent 4. vasárnapjának előestéjén a veszprémi várban felgyulladt a negyedik gyertya lángja is az Érsekség és a Város közös adventi koszorúján.

Az adventi koszorú negyedik gyertyáját Márfi Gyula érsek, Porga Gyula polgármester és Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója gyújtotta meg december 23-án a veszprémi Szentháromság téren.

Porga Gyula polgármester köszöntő gondolataiban Veszprém város összetartó közösségéről beszélt, amely képes nagy családként működni. Felidézte, az elmúlt években hagyomány lett, hogy advent hétvégéin meggyújtják a gyertyát a város adventi koszorúján és várják Jézus Krisztus megszületését, ahogy ezt a családok is teszik otthonukban.  Kiemelte, hogy karácsony közeledtével sokszor próbáljuk az egyszerűbb utat választani és egy ajándékkal próbálunk kedveskedni a szeretteinknek, azonban az igazi öröm az lenne, ha saját magunkat adnánk oda a másiknak, ezzel okoznánk a legnagyobb örömet.

Márfi Gyula érsek beszédében csatlakozott polgármester úr szavaihoz Szeretetünket nem csak tárgyakkal kell kifejeznünk, hanem önmagunk odaajándékozásával. Ezt pedig akkor tesszük elsősorban, ha időt szánunk egymásra. Ilyenkor karácsony előtt sokminden elrabolja az ember idejét és ami a legnagyobb ajándék lenne, azt nem adjuk egymásnak, az időnket, hogy önmagunkat is, saját titkainkat is feltudjuk tárni azoknak, akiket szeretünk- mondta a főpásztor. Idézte Antoine de Saint-Exupéry gondolatát A kis herceg-ből: Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat. Hozzátette, az adventi gyertyagyújtással arra is gondolunk, hogy közeledik hozzánk a fény. – Ezzel is jelezzük, hogy megérkezik hozzánk Krisztus, aki magát a világ világosságának nevezte – fogalmazott. A főpásztor arról is beszélt, hogy Európában szellemi és demográfiai vákuum jött létre, amelyet az iszlám akar betölteni. – Lehetséges, hogy a kelet-európai népek hivatottak most arra, hogy megőrizzék a keresztény hitet és a világosságot a kontinensen, ám ehhez először magunkban kell rendet tenni, felgyújtani Krisztus világosságát – fogalmazott.

 A rendezvényen közreműködött Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója.

 

A gyertyagyújtás végén a jelenlevőkkel közösen feldíszítették a Szentháromság téren felállított fenyőfát, majd Márfi Gyula érsek elhelyezte a Kisded Jézus szobrát a felállított betlehemben.

IMG_8339
IMG_8342
IMG_8348
IMG_8353
IMG_8367
IMG_8372
IMG_8376
IMG_8379
IMG_8383
IMG_8392
IMG_8395
20171223_175610
 

Comments are closed.