A Pétfürdői Kolping Katolikus Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium címzetes igazgatóját Fodor Tamást, a fenntartó ( a Magyar Kolping Szövetség – MKSZ – intézményfenntartó szervezete) négy évtizedes iskolaszervezői, intézményvezetői és pedagógusi munkásságának elismeréséül életműdíjjal jutalmazta. A kitüntető elismerést az igazgató Budapesten vehette át a szövetség központjában.

Fodor Tamás karizmatikus, empatikus személyisége volt kezdettől a záloga egy olyan (országos beiskolázású) tanintézmény megteremtésének, ahol a hátrányos helyzetű, nehezen kezelhető, családjuktól gyakran leszakadó, az oktatási lehetőségekből is kiszakadó, nemegyszer fogyatékos fiataloknak segítséget nyújthattak általános- és szakirányú tanulmányaik elvégzéséhez, sőt önálló életkezdetük elősegítéséhez.

Laudációjában Ballai Ottó oktatási referens méltatta a díjazott négy évtizedes pedagógiai munkásságát. Fodor Tamást pedagógusi példáival alma matere a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium indította el a pályán, majd  első pedagógusi gyakorlata a várpalotai 8. sz. Általános Iskolában kezdődött magyar nyelv és irodalom tanárként, népművelőként, majd gyógypedagógiai tagozatvezetőként, 1989-től intézményvezetőként. 1992-ben keresték fel a Magyarországon újra alakuló MKSZ vezetői, hogy alapító igazgatóként álljon a Pétfürdőn szerveződő intézmény élére, s hozzanak létre ott egy szakiskolát azoknak a tanulóknak, „akiknek szülei valamilyen oknál fogva nem tudták a nevelésüket megoldani (állami gondozásba kerültek), vagy akik a családi ősbiztonság hiánya miatt nem élhették át a ragaszkodni és kapaszkodni tanulás csodáját”. Az Adolf Kolping „szeretet–nevelés-oktatás elve” alapján működő tanintézmény immár 22 éve bizonyítja, hogy otthona és közössége a hátrányos helyzetű fiataloknak. Az alapító atya szellemében végzett tevékenységük során az iskola nevelői Fodor Tamás vezetésével olyan fiatalokat nevelnek, akik közül nagyon kevesen kaptak és kapnak otthon keresztény erkölcsi nevelést, legtöbben nincsenek megkeresztelve sem, s többségüknek nincs is igazi otthona. Sokan vannak, akiknek a pétfürdői iskola közössége jelenti az első igazi otthont, s itt találkoznak először a hit, a vallás közösséget összetartó erejével is.

E tevékenységben való áldozatos tervező-, szervezőtevékenységéért Fodor Tamás elsőként vehette át az MKSZ által nemrég alapított életműdíjat. A szövetség másik kiváló pedagógusának, a mohácsi Lehőcz Szabinának pedig Kolping-díjat adtak át.

Toldi Éva

 

Comments are closed.