Szent Lukács, az evangéliumi Jézus-gyermekségtörténet szerzője liturgikus emléknapján, október 18-án, a Szükséget Szenvedő Egyház pápai segélyszervezet kezdeményezésére a világ több mint 80 országában egymillió gyermek imádkozta a rózsafüzért az egységért és békéért felajánlva azt. Idén különleges szándékként a gyermekek felajánlották imáikat a hitük miatt megölt papokért, akik idén már legalább tizenheten vannak. Ebbe a földet átölelő és égig érő hatalmas imaláncba Ferenc pápa is bekapcsolódott, hisz pénteki Twitter-üzenete így szólt: „Kedves gyerekek, miközben a szent rózsafüzért imádkozzátok az egységért és a békéért, vegyétek figyelembe, hogy a rózsafüzér szemek egyikében én is veletek vagyok!”.

„Egy millió gyermek imádkozza a rózsafüzért az egységért és a békéért” – hangzik a kezdeményezés mottója, melynek gyökere egy látszólag jelentéktelen esemény. 2005-ben, éppen a mai konfliktusok legfájdalmasabb példáját felmutató latin-amerikai Venezuela Caracas fővárosában gyermekek egy csoportja imádkozta a rózsafüzért egy utcai nyitott fogadalmi kegyfülke előtt. A velük imádkozó asszonyokra oly erős hatást gyakorolt a kicsik imája, hogy ők megérezték a Szűzanya jelenlétét. Egyiküknek eszébe jutott Pietrelcinai Szent Pio atya prófétai mondata: „Ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, a világ megváltozik”.

A Veszprémi Főegyházmegyében több katolikus iskola csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola, ahol több mint kétszáz gyermek és pedagógus mondta együtt a rózsafüzér imádságot dr. Udvardy György érsekkel, aki gondolatait is megosztotta a jelenlévőkkel, miszerint az imádság a legfontosabb dolog életünk minden szakaszában.

 

Comments are closed.