Dr. Varga István a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola és a Boldog Gizella Szeminárium rektora pappá szentelésének 50. évfordulóját ünnepelte június 19-én az Árpád-házi Szent Margit templomban.

Az aranymisén dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök mondott szentbeszédet, aki rektor úr plébánosi elődje volt a veszprémi Regina Mundi Plébánián. Homíliájában a papi hivatás fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos, hogy higgyünk Istenben, higgyünk Jézus Krisztusban, higgyünk ma is a küldetésünk értelmében. Ezzel az örömteli hittel lehet megszólítani a mai érdeklődő fiatalokat is, akik elköteleződést éreznek a papi hivatás felé. Sokan gondolnak rá, csak félnek, sok a megtorpanás. Sokan félnek az életreszóló elkötelezettségtől. Az aranymisés 50 év után is hirdeti, hogy ez igenis lehetséges, ha újrakezdhetné ma is ugyanezt választaná, követné Krisztus hívását. Habár ez az életkor a civil életben többnyire már a nyugdíjas kort jelenti, azonban a pap soha nem szűnik meg apostol lenni. Varga István is ezt teszi hűségesen és lelkesen végzi a Krisztustól kapott küldetését, teljesíti hivatását, de ami ennél is fontosabb: személyisége, jelenléte, egyénisége már szavak nélkül is Krisztust hirdeti.

A szentmise végén dr. Varga István aranymisés áldást adott  a megjelenteknek.

Varga István 1942. március 2-án született Nagykapornakon. 1965. június 20-án szentelték pappá Kaposváron. Káplán volt Nagybajomban, Iszkázban, Zircen és Veszprémben Regina Mundi Plébánián. Ösztöndíjasként tanult Rómában 1981-83-ig. Teológiai tanár volt Esztergomban és Győrben. Plébánosként szolgált Veszprémben a Regina Mundi Plébánián 1991-94-ig. 1991-től tanít a Veszprémi Hittudományi Főiskolán. Püspöki tanácsos lett 1986-ban. Kerületi esperes volt 1991-ben. A Boldog Gizella Szeminárium rektora 1994-től, az Érseki Hittudományi Főiskoláé 1996-tól. Jásdi c. apát lett 1994-ben. Bírósági helynök 2006-tól. 

 [simpleviewer gallery_id=”907″]

 

Comments are closed.