„Közeledjünk Krisztushoz és Ő utat mutat!” Hangzik a családpasztoráció idei jelmondata, melynek sajtótájékoztatóját tartották február 27-én a Szaléziánumban.

Az idei esztendő a családok éve, melyben több új, családokat érintő intézkedést vezettek be. A sajtótájékoztatót Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatónője nyitotta meg, köszöntve a jelenlévőket, Márfi Gyula érseket,  Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármesterét, Varga Endrét a veszprémi Civil Ház vezetőjét, Szabó Balázst és György Adrient a  Veszprémi Érsekség családpasztorációs iroda képviselőjét és a sajtó munkatársait, majd a Magyar Püspöki Konferencia 1999-es évben „A boldogabb családokért” címmel megjelent körlevélből idézett. A köszöntő után Márfi Gyula érsek vette át a szót. “A férfi elhagyja apját és anyját, feleségéhez csatlakozik, a kettő egy testté lesz…” kezdte beszédét, a Szentírásból idézve. A társadalom alapja a jól működő család, a férfi és a nő házassága, önkéntes életszövetsége, ahogy az alkotmányunkban is szerepel. Európa egyik legnagyobb problémája, hogy megromlottak az alapvető keresztény erkölcsök, a szexualitás elszakadt a szeretettől és az élettől, ezért elveszítette a maga szépségét. Létrejött egy ideológiai és egy demográfiai légüres tér. A természet viszont irtózik a légüres terektől -figyelmeztetett a főpásztor. Ha a családi kötelékek megbomlanak, akkor előbb-utóbb létrejön a légüres tér, mely hatására összeomlott a dekadens Római Birodalom, vagy Szodoma és Gomora városa is.

A sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy Veszprém életének is fontos alapja a család. E nélkül nem lehetünk erős, közösségi város. A családok támogatása így alapvető feladat. Veszprém már a tavalyi évben is több családokat segítő programot indított el, melyeket az idén folytatni kíván. Egyrészt a civil támogatási lehetőségek melyek az egész családot érintik, másrészt a különböző kedvezmények, melyek szintén a hétköznapokat kívánja könnyíteni. Ilyen például a kismamabérlet, az újszülöttek babköszöntő csomagja, a város egyetemi ösztöndíja, és a nagycsaládosok kommunálisadó-kedvezménye. Emellett folytatódnak az új beruházások is, mint a bölcsődék fejlesztése, vagy két új óvoda építése, illetve az orvosi rendelők felújítása.

Varga Endre, a veszprémi Civil Ház vezetője beszámolt, hogy a családok évére számos programmal készülnek, majd három saját projektet emelt ki a sajtótájékoztatón. Az első, a Veszprém Megyei Esélyteremtési és Önkéntes Ház, mely 2007 óta működik és foglalkozik családokkal, szervez programokat. A második a „Tehetséges vagyok légy rám büszke Te is” elnevezésű, ami szintén egy több éve futó program és a tehetséges gyermekek családját, környezetét kívánja segíteni. A harmadik egyben a legnagyobb projekt a „Család érték, óvjuk együtt” nevű projekt, melynek keretében első alkalommal szervezik meg a családmozgalmak Veszprém megyei találkozóját.

A sajtótájékoztatót György Adrienn és Szabó Balázs, a a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációjának önkéntes munkatársainak beszámolója zárta. A Családpasztorációs Iroda szervezésében házasságra felkészítő kurzust indult idén is két turnusban. Nemrég zajlott házasság hete rendezvény sorozata a hozzá kapcsolódó rajzpályázat díjnyerteseinek munkáit a Szaléziánumban tekinthetik meg a családtagok és az érdeklődők.  A hét nagy érdeklődés mellett a “Házasság Ünnepével” zárult a veszprémi Gizella étteremben. Március 3-án nagyböjti lelki napot tartanak a Padányi Katolikus Iskolában, az előadó dr. Magyar Lóránt orvos, mentálhigiénés szakember lesz. Május 19-én lesz „Rácsodálkozás a teremtett világra” programsorozatuk első alkalma, Felsőörs mellett terveznek túrát a családoknak. Lehetőséget szeretnének nyújtani kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy megismerjék a teremtett világ apró csodáit. Felsőörsről indulva kirándulnak a természet lágy ölén. Június 2-án Keszthely környékére, októberben a Csobáncra terveznek hasonló túrákat. A nyár folyamán különböző családközösségek táborait támogatják, illetve a rászoruló családokat kedvezményes nyaralásokhoz segítik. Őszi randevú néven a házaspároknak szeretnének lehetőséget teremteni a közös kikapcsolódásra.  A Családunk folyóirat megjelentetését – mely idén 20. jubileumát ünnepli – 2018-ban is folytatják részben nyomtatott, részben elektronikus formában. Támogatják és ösztönzik a különböző közösségeket, a családokét, a kisgyermekes anyákét, a gyászolókét. E közösségek jelentőségére a szociológia is nyomatékkal rámutat. A megfigyelések szerint, ahol akár az egyén, akár a családok másokkal kapcsolatban, közösségben vannak, ott nagyobb stabilitás figyelhető meg.  A mentális problémák megoldására ajánlják ingyenesen igénybe vehető Lelki Segélyszolgálatukat, ahol gyermekpszichológus, és terapeuták segítségét biztosítják a hozzájuk fordulóknak.

A sajtótájékoztatót György Adrienn önkéntes Böjte Csaba gondolataival zárta: Az a fa mely egymagában áll a mezőn, egy viharnak nem tud ellenállni. De ha egy erdő veszi körül, akkor nagyobb eséllyel tud azzal megküzdeni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Comments are closed.