Múltat idézni gyűltek össze a Davidikum egykori és jelenlegi diákjai, nevelői, igazgatói, az intézmény alapításának 190. évfordulója alkalmából.

Visszaemlékezéssel telt az idén 190 éves Davidikumot ünneplő alkalom, melyen mai és egykori diákok, nevelők és az intézményhez kötődő prominens személyek is részt vettek a kollégiumban. A felszólalók gondolataiból kiderült, sokan ma is második otthonukként tekintenek a völgyben magasodó épületre, mind nevelők, mind diákok szép emlékeket őriznek az itt töltött évekről.

Az ünnepség kezdetén Dobosné Burján Adrienn igazgatónő köszöntötte a megjelenteket, köztük a fenntartó Veszprémi Érsekség részéről Márfi Gyula érseket, Takáts István érseki kancellárt, az intézmény korábbi lelki igazgatóját.

Az 1700-as évek végén Bajzáth József veszprémi püspök ötlete volt egy nevelőintézet megalapítása, ennek érdekében negyvenezer forintot hagyott Zsolnai Dávid kanonokra azzal a feltétellel, hogy ezt az összeget tetszése szerint fordítsa vallásos célokra. A kanonok, később püspök Zsolnai Dávid nagy figyelmet szentelt a szegény sorsú fiatalok felkarolására, végrendeletében a negyvenezer forintot százharminc ezer forinttal megtoldva egy Veszprémben felállítandó, Szent Dávid nevét viselő katolikus nevelőintézet, árvaház ügyének ajánlotta, mondta el a Davidikum Római Katolikus Középiskolai Kollégium történtét bemutató beszédében az intézményvezető. 1825-ben Hild József pesti építésszel elkészíttették az épület terveit, 1826. április 1-jén pedig megtörtént az alapkőletétel is. Az akkor még egyszintes, negyven növendéket befogadni képes árvaházi épület végül 1828-ban kezdte meg működését. A XIX. század végére konyhakerttel, verandával, 1909-ben pedig egy második emelettel bővült a Davidikum, így a férőhelyek száma nyolcvan főre emelkedett.

A XX. század elejére az infláció miatt az ingyenes ellátásról kénytelenek voltak lemondani és döntően a fizetéses növendékek felvételére áttérni, később a veszprémi Piarista Gimnázium tanulói lakták. A kollégium működése ideiglenesen az államosítással ért véget, ám ezekben az évtizedekben is oktatási célokat szolgált.

A rendszerváltás után Szendi József akkori veszprémi püspök igényelte ismét az egyházmegye számára a tulajdonjogot, így a Davidikum 1993. augusztus 28-án, a Magyar Katolikus Egyház intézményeként nyitotta meg újra a kapuit, immár főiskolai és középiskolai kollégiumként.

Az igazgatónő felidézte az elmúlt 25 év történéseit is.

Az ünnepséget a diákok műsora tette még emlékezetessé.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Comments are closed.