Aki a felebarátai üdvösségét nem tekinti szívügyének, az a sajátját is veszélyezteti – mondta Márfi Gyula érsek október 1-jén az ünnepi búcsúi nagymisén a Szent Mihály Bazilika Főszékesegyházban. Homíliájában a főpásztor az angyalok tiszteletéről beszélt. Elmondta, hogy a mai világban, mikor terjed az erőszak, támaszkodnunk kell az angyalok segítségére, hogy a szelídség, a türelem, a szeretet és a kíméletesség uralkodjon a mi szívünkben. Kérnünk kell Szent Mihály és az angyalok közbenjárását, hogy minden harag és gyűlölködés nélkül ragaszkodjunk hitünkhöz és terjesszük azt. Nem lehetetlen, hogy az emberekre jó hatással legyünk, csak meg kell próbálni szelíden és szeretettel tenni. Tudomásul kell vennünk, hogy az a szemlélet, hogy mentsd meg saját lelkedet és a többiekével ne törődjél, már nem érvényes. Aki a felebarátainak az üdvösségét nem tekinti szívügyének, a saját üdvösségét is veszélyezteti. A saját és a környezetem üdvösségét nem lehet szétválasztani. Vagy dolgozunk azon, hogy a felebarátainkat is az üdvösségre segítsük vagy az sajátunkat is veszélynek tesszük ki – hangsúlyozta az érsek.

Az érsekség és a város immár kilencedik alkalommal rendezték meg közösen a bazilika és a város védőszentjének ünnepét. A  programsorozat legfontosabb eseménye, az ünnepi búcsúi szentmise volt, amelyet dr. Márfi Gyula érsek mutatott be kispapjai asszisztenciájával. Vele együtt koncelebrált Nagy Károly c. apát, kanonok, plébános, Felker Zsolt káplán, Brenner József spirituális,  Darnai János a Padányi Katolikus Iskola lelki igazgatója és Ebele Ferenc ny. plébános.

A szentmise végén dr. Márfi Gyula érsek búcsúi áldásban részesítette a jelenlevőket, majd körmenetben levonultak az újonnan felállított Szent Mihály szoborhoz, ahol litániát imádkoztak a Szent Angyalokhoz, majd a főpásztor megáldotta az összegyűlt pásztorokat. A néphagyományok szerint Szent Mihály napján a pásztorok a Szent György napkor kihajtott állatokkal számolnak el.

A szentmise után tovább folyatódott az ünnepi program. A Szentháromság téren vásár várta az érdeklődőket. A Szaléziánumban kézműves foglalkozásokat tartottak, vásárfiákat lehetett készíteni. Az “Öreg Mihály” – bazilika harangjai kiállításhoz kapcsolódóan mini harangot készíthettek a gyerekek. A vásári forgatagba a Szaléziánum könyves- és ajándékboltja is kitelepült a Szentháromság térre. A Szaléziánumban most is családi programokkal várták a látogatókat. „Az ÖREG MIHÁLY” – a bazilika harangjai című kiállításban tematikus tárlatvezetések indultak több alkalommal, de megtekinthették a Szent Mihály szobor alkotójának, Madarassy Istvánnak a rézszobrait is az üvegpadlós helyiségben. (És ezt nyitva tartási időben még az év végéig bárki megteheti) A kisebbeket először Rudi bohóc szórakoztatta majd a gyerekekkel együtt Füzi Rozi fűzte a mesét. Végül a Kabóca Bábszínház és az Aranyszamár Színház közös bábjátéka következett “Volt egyszer egy…” – címmel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_7589
IMG_7593
IMG_7595
IMG_7599
IMG_7611
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_7625
IMG_7627
IMG_7630
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_7635
IMG_7652
IMG_7654
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_7665
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_7668
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_7674
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_7682
IMG_7688
IMG_7691
IMG_7698
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_7707

 

 

 

 

Comments are closed.