A Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodájának 11. alkalommal megrendezett családtábora, melynek jelmondata ezúttal így hangzott: „Anyámnak, az Egyháznak szívében szeretet leszek” július 26. és 30. között zajlott Győrben, az Apor Vilmos Iskolaközpont kollégiumában.

A tábor számos program lehetőséget kínált a közel 250 résztvevőnek. A közös együttlét, szórakozás és ismerkedés mellett a lelki töltekezésre is kitűnő alkalom nyílt Bakos Rafael kármelita atya magával ragadó lelkigyakorlatának köszönhetően.

A családok szerdai érkezésekor a gyermekek meglepetésben részesültek: egy óriási HARIBO maci köszöntötte a táborlakókat a hatalmas épület komplexum bejáratánál. Az első délutánon az iskola gyönyörű aulájában megtörtént a kiscsoportok kisorsolása, a csoportvezetők és a gyermekfelügyelő önkéntesek és pedagógusok bemutatása, majd Rafael atya megtartotta a lelkigyakorlat első részét, melyben felvezette a további napok témáját: Lisieux-i Kis Szent Teréz életét, és azt az alapgondolatot, mely szerint az ő nagysága, szent mivolta, elsősorban a családban megélt mély és harmonikus szeretetkapcsolatoknak volt köszönhető.

A napok tematikája úgy épült fel, hogy reggeli után a felnőttek részt vettek Rafael atya előadásán, ez idő alatt pedig a gyermekek, koruk szerint 6 különböző csoportra bontva, elvonultak a gyermekszolgálatot vállaló segítőkkel egy-egy külön helyiségbe, ahol tematikus foglalkozásokon vettek részt, valamint kézműveskedéssel, játékkal és beszélgetéssel töltötték el a rendelkezésre álló időt. A számukra szervezett programok között szerepelt rendőri látogatás is, melynek keretében a rendőrnő hasznos információkkal látta el a gyerekeket, de volt még sok érdekesség, például a „ciklus show” elnevezésű foglalkozás, mely a 11-14 éves lányokat szólította meg, koruknak megfelelően elmagyarázva a női test működését. A fiúknak „titkos küldetés” nevű hasonló programot szerveztek, de volt tánctanítás, diafilmvetítés, és sok sportolási lehetőség. A kollégium hatalmas udvarán a számos program mellett a legkisebbek is feltalálták magukat a modern játszótéren, a nagyobbak pedig a focipályán vezethették le felesleges energiájukat, többek között az apa-fia mérkőzésen. A jó idő lehetővé tette a tollas labdázást is, de az egyetlen esős nap sem moshatta el a fiatalok sportolási kedvét, hiszen az épület nagy tornacsarnokkal is rendelkezik, és sok gyermek kedvencévé vált a pingpong.

Nagyszerű programokról, kedves és vidám családok közös időtöltéséről szólt ez a tábor, mely különleges módon volt képes megerősíteni a családban élő ember élethivatását. A közös ebéd után a családok elvonulhattak csendes pihenőre, az aktívabbak pedig éltek a tábor nyújtotta programokkal: számos család együtt vett részt a győri Rába Quelle élményfürdőzésen, vagy a táborlakók családolimpiáján. Meg lehetett tekinteni a Győri Püspökség kiállítóközpontját is, és a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál  egyik kézilabda meccsére és az állatkertbe is kedvezménnyel lehetett ellátogatni.

A napi szentmiséken a családok együtt adtak hálát Istennek a mérhetetlen kegyelmeiért, a sok közös élményért, melyek új barátságokat, vagy éppen régebbi kapcsolatok elmélyítését tették lehetővé. Volt lehetőség reggel a közös zsolozsmázásra és szentségimádásra is.

Az esték nagyon izgalmasan teltek: az első napon a Rauscher Géza adott zenés műsort a jelen lévőknek, majd a lelkigyakorlat helyszínéül is szolgáló nagy aulában kezdetét vette a teaház, melyet a szervezők igazán hangulatossá varázsoltak a sok finom harapnivalóval, és a g különféle tea variációkkal. Itt mindenki kifújhatta magát a pörgős napok után, az asztaltársaságok csak úgy izzottak az önfeledt, baráti beszélgetésektől. Attól a miliőtől, amelyben kicsi és nagy otthon érezhette magát, és ahol a nap végén megpihenve, mosolyogva nyugtázhatta: igen, ez az én krisztusi utam, ez a közösség, ahol az egymást tisztelő és szerető emberek, mind a maga gyengeségével, de ugyanakkor egyediségével és szeretetével egymás felé tud fordulni, hogy családban, és baráti közösségben élje meg az Istentől kapott életét.

A gyermekek közül is sokan a felnőttekkel tartottak ezeken az estéken, és a rengeteg társas játék, vagy a szabadban való közös időtöltés minden korosztály számára megadta a lehetőséget arra, hogy ki-ki a korban hozzá illő gyerekekkel szórakozzon, beszélgessen, játsszon. De öröm volt nézni a nagyobb, már-már felnőtt korba lépő gyerekek hihetetlen elköteleződését a kisebbek iránt, akik a mindig segíteni kész hozzáállásukkal rengeteg támogatást nyújtottak a kisgyermekes szülőknek, akik egy-egy program alkalmával kissé kifújhatták magukat, amíg a nagyok vigyáztak a kicsikre és játszottak velük. Mindezt valódi örömmel, lelkesedéssel, önként vállalt szeretetszolgálattal tették, melyért mindannyian hálásak lehetünk nekik.

Nagy sikert aratott a házaspároknak szervezett társastánc tanítás.

Péntek este Walla Nóra mutatta be munkásságát a cigánypasztoráció területén, melynek alkalmával a beás kultúrát ismerhették meg kicsit közelebbről a jelenlévők két ebből a kultúrából érkezett kislány segítségével, akik végig résztvevői voltak a tábornak.

Szombaton a gyerekek legnagyobb örömére botkalács sütésre került sor a kollégium udvarán, melyhez a tésztát a lelkes táborlakók gyúrták, dagasztották.

Este a táborban résztvevő családok megmutathatták tehetségüket, tudásukat. 20 évvel ezelőtt, 1997-ben szervezte az egyházmegye Családpasztorációs Munkacsoportja első családtáborát Balinkán. Összeállítottak egy, egészen a kezdetekig visszanyúló fényképes bemutatót, mely a legelső egyházmegyés tábortól kezdve az utolsóig fényképes kvízzel szórakoztatta a családokat, sok régi emléket elevenítve fel. A program végén a táborok résztvevői állították össze az emlékezés tortáját.

A sok önfeledt perc, pihenés vagy épp aktív fizikai elfoglaltság mellett nagyon is hangsúlyos szerepet kapott ebben a táborban a lelki töltődés, az Istennel való közösség megtapasztalása. Bakos Rafael atya egy olyan szent életét választotta elmélkedéseinek tárgyául, aki szerzetesként élte le rövid életét, és a családjában meglévő, mély isteni szeretetnek a megtapasztalása segítette szentté válásának útján. Rafael atya ezt a mély isteni szeretetet állította a középpontba, bebizonyítva, hogy az ember akár a családos vagy akár a szerzetesi hivatást választja, ennek a szeretetnek közvetítője lesz. Nem kell csüggednünk, amikor nem találjuk magunkat alkalmasnak a hivatásunkra, vagy amikor úgy érezzük, hogy nem tudunk elég jók lenni a saját családunkban, közösségünkben: a mi szeretetünk nem lehet soha tökéletes. Azonban megtanulni befogadni az Isten szeretetét, már egy egészen más dolog, és nem kell hozzá más, mint őszinte odafordulás, nyitottság az isteni életre, hogy bele tudjunk helyezkedni az Isten által nekünk szánt szerepbe, hivatásba. Ha ez megvan, Isten élete lesz látható bennünk, és már nem a magunk, hanem az Ő keze tud irányítani minket egy-egy döntésben, és Ő tesz képessé minket az önzetlen szeretetre is. Az atya rávilágított a megtérés lényegére: beengedni az Isten gondolkodását magunkba, a sajátunkét pedig elengedni. Ez folyamatos gyakorlat, nem egy egyszeri történés.

Az 5 nap alatt végigkövethettük Kis Szent Teréz nehéz életét, vívódásait, a sok emberi veszteségből fakadó fájdalmát, és azt a folyamatot, hogy mindezt hogyan tudta Isten a javára fordítani. A házaspárok mindegyik előadás után elvonultak a csoportvezetőkkel, ahol megbeszélhették a hallottakat, és megpróbálták a legfontosabb kérdéseket, észrevételeket a saját házasságukra rávetíteni, és erről közösen elmélkedni. Ezután még egy fórumra is visszavárta Rafael atya a párokat, ahol további felmerülő kérdésekre adott választ.

A családtábor vendége volt az egyházmegye főpásztora, Dr. Márfi Gyula érsek úr is. Részt vett az előadáson, a kiscsoportos beszélgetésekén, szentmisét mutatott be, és zárásként saját családi élményeiről, hivatásáról mesélt a résztvevőknek. Dr. Fodor János atya, az egyházmegye családreferens papja lelki vezetőként a tábor kezdetétől a végéig jelen volt, sokan fordultak hozzá gyónási szándékkal, lelki beszélgetésre kérték, segítette a résztvevő és a szervező családokat egyaránt. Darnai János atya szintén vendége volt a tábornak, betekintést nyert elsősorban az ifjúság, de a családok programjaiba is.

Éves jelmondatunknak: „Anyámnak, az Egyháznak szívében szeretet leszek.” megfelelően Kis Szent Teréz és családja életéből merítettek erőt a résztvevő családok, hogy hazaérkezve Isten szeretetének a továbbadói legyenek, együtt alkossák az Ő népét a szeretet parancsa alapján.

Kovacsik Georgina 

fotó: Gelencsér Károly

 

 

DSC01361
DSC01415
DSC01503
DSC01517
DSC01537
DSC01114
DSC01155
DSC01157
DSC01160
DSC01173
DSC01194
DSC01213
DSC01261
DSC01276
DSC01285
DSC01328
DSC01334
DSC01386
 

Comments are closed.