Egy szervezet korszerű működéséhez elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, mely nem nélkülözheti a legújabb ismeretek birtoklását. Ennek a célnak a megvalósítása érdekében állította össze a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodája önkéntes munkatársai részére éves képzési programját. A projekt része volt a június végi hónapfordulón Balatonszepezden szervezett 4 napos találkozó.

Minden csoport, mely egy közös cél érdekében tevékenykedik, egyénekből áll. A hatékony működés feltétele az egyéni és közösségi célok, motivációk egyezése, egy irányba igazítása. Ebben volt a csoport segítségére dr. Magyar Lóránt tréner.

Időről időre meg kell vizsgálni, hogy a családpasztoráció fő célja – amely a közösségben megélt hitélet lehetőségén keresztül a családok támogatása – , teljesül-, a részcélok a főcélt támogatják-e, megfelelő választ adnak-e a társadalmi változásokra.

Fel kell mérni az erőforrásokat, hisz a munkacsoport önkéntes alapon működik, mindenki a szabadidejét áldozza e nemes célok megvalósítására. Ismerni kell a magunk és mások erősségeit és korlátait, hogy a vállalások egyénre szabottan valósuljanak meg.

A tréning első része önmagunk fejlesztésének lehetőségeiről szólt, míg a második blokk arról, hogy miként lehet ezt a családunkban, illetve a családpasztorációs munkában kamatoztatni.

Több szó esett a hétvégén a jegyeskurzusokról, melyen Istennek hála egyre nagyobb létszámban vesznek részt a házasságra készülő párok. A visszajelzések alapján jó úton haladunk, de szükség van további együtt gondolkodásra, tapasztalatcserére, folytatásra, a lehetőségek és keretek újragondolására.

Kommunikáció, a családok elérése – bár látszólag minden korábbinál könnyebben megvalósítható – , de a tapasztalatok szerint mégis egyre nehezebb eljuttatni az üzenetet, hisz az információdömpingben könnyen elvesznek a hírek, meghívók. A legújabb kutatások szerint legalább négyszer kell különböző csatornákon keresztül próbálkozni, hogy az információ „betaláljon” a megszólítottaknál.
A jelenlegi sokaknál túlfeszített világban az emberi lelkek is feszített üzemben léteznek, így az emberek közti kapcsolódást más módon lehet létrehozni. Egyre fontosabb szerepet kap a személyes kontaktus, meghívás.

Ha körbenézünk jelenleg formálódó világunkban talán sokunkban megfogalmazódik az a gondolat, hogy a globális átalakulások kisebb nagyobb töréseket okoznak mind egyéni, mind közösségi szinten. Úgy véljük, hogy ezen „reccsek” elviseléséhez elengedhetetlen egy stabil, Isteni alapokra helyezett életvitel és közösség. Azt se feledjük azonban, hogy nekünk, keresztényeknek rengeteg ismeret a birtokunkban van ahhoz, hogy a megváltozott körülményekre is bizalommal teli életigenlő választ adjunk, és támaszkodhatunk a Szentlélek erejére, támogatására is. A döccenőkön való átjutáson és a családok lelki megerősítésben Dr. Fodor János családreferens atya segítette a  csoportot.

A döntéseket meghozni ugyanakkor az egyének, a családok képesek. Választani nekünk kell, kihez csatlakozunk, gyermekeinket milyen értéket valló közösségben próbáljuk nevelni; és nekünk, szülőknek a döntése és a döntésünk következménye, hogy kik fognak körülvenni minket, lesznek –e, akikben bízhatunk, és akikre támaszkodhatunk, ha ez szükségessé válik.

Reméljük, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk, vesznek részt a közös munkában, jönnek el rendezvényeinkre, és erre (utas)társaikat is figyelmeztetik.

                                                                                                                             PFSZV

DSC02161
DSC02170
DSC02184
DSC02189
DSC02192
DSC02194
DSC02195
DSC02196
DSC02221
DSC02242
DSC02263
DSC02303
DSC02390
DSC02444
DSC02402
DSC02410
DSC02463
 

Comments are closed.