Átadták az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola új tornacsarnokát.

 

 

Az ajkai iskola új büszkeségének számító tornacsarnokban Márfi Gyula érsek mutatott be hálaadó szentmisét, Mail József apáttal, a Veszprémi Főegyházmegye gazdasági helynökével, Takáts István érseki kancellárral, Bakos Frigyes ajkai plébánossal, az iskola lelki igazgatójával, valamint Szijártó László esperes, plébánossal, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatójával november 7-én délelőtt. A főpásztor szentbeszédében, majd a szentmise utáni ünnepségen is azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a rendszeres testmozgás, a testépítés normális keretek közötti végzése, mert egészséges testben a lelkünk is egészséges lesz.

A szentmise után Mail József apát, gazdasági helynök beszédében elmondta: a közel négyszáz millió forintból megvalósult projektet a magyar állam 250 millió forinttal, a Veszprémi Főegyházmegye pedig több mint 130 millió forinttal támogatta. Hátravan még a tornaterem belső berendezése is. A helynök hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a Főegyházmegye fenntartásában működő intézményekben az erkölcsös, katolikus oktatás mellett a test is magas szintű nevelésben részesüljön. Mail József gazdasági helynök Avilai Nagy Szent Teréz mondatát idézte: ” tegyél valami jót a testeddel, hogy a lelked jól érezze magát benne”

Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára  az ünnepségen azt hangsúlyozta: egyáltalán nem magától értetődő, hogy egyházi iskolák szabadon működhetnek Magyarországon, és akár szimbolikusnak is mondható, hogy egy egyházi iskola bővítését, új tornacsarnokának avatását éppen november 7-én ünnepelhetik. Egy olyan napon, amelyen sokáig a “nagy októberi szocialista forradalmat” ünnepeltették, egy olyan letűnt rendszer jeles napjaként, amelyben a vallást és az egyházakat üldözték és a több évtized alatt több mint 100 millió ember esett áldozatául. Az államtitkár kijelentette: támogatják, hogy a katolikus egyház is elindítsa óvodaépítési programját, ennek részeként pedig pár éven belül Ajkán is, az iskola szomszédságában megépülhet az új óvoda.

Az államtitkár beszéde után Márfi Gyula érsek megáldotta az elkészült létesítményt, majd az egyházmegye, a kormány és a beruházók képviselői jelképesen átvágták a nemzeti színű szalagot, ezzel felavatva a tornacsarnokot.

Az ünnepségen közreműködött az iskola gyermek kórusa és pedagógusok.

Befejezésként a diákok máris birtokba vették a létesítményt és a megjelenteket látványos bemutatóval örvendeztette meg a  SUN-DOME karate sportegyesület és Szánóczki Szilvia testnevelő tanár növendékei.

 

 

20181107_123309
IMG_7649
IMG_7650
IMG_7652
IMG_7654
IMG_7655
IMG_7657
IMG_7668
IMG_7675j
IMG_7684
IMG_7691
IMG_7698
IMG_7710
IMG_7720
 

Comments are closed.