Közeleg karácsony ünnepe, amelyet azonban megelőz az adventi készülődés. A lelki felkészülést is segíti a Szaléziánum betlehemi jászol kiállítása, melyet idén ötödik alkalommal szerveztek meg A Magyar Kézművességért Alapítvánnyal együttműködve.

Rendhagyó módon két különböző pályázatra érkezett művekből nyílt meg az idei kiállítás a Szaléziánumban december 6-án, pénteken. A megnyitót a szomszédos ferences templomban tartották, ahol a Padányi Katolikus Iskola alsós énekkarának műsora örvendeztette meg a megjelenteket.
Udvardy György érsek és Fábry Zoltán a Magyar Kézművességért Alapítvány elnöke mondott köszöntőt a megnyitó ünnepségen.

Immár ötödik alkalommal A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) és a Szaléziánum közös szervezésében valósult meg a betlehemi jászolkiállítás, mely különböző természetes anyagokból (fa, agyag, szalma, termények, stb.), eltérő stílusokban készült betlehemi jászlakból álló közel 30 válogatott művet tartalmaz. A kiválasztott alkotások „A Magyar Kézművességért Alapítvány” által idén már 26. alkalommal meghirdetett országos betlehemi jászol pályázat anyagából kerültek ki. A pályázatra a különböző művészeti ágak képviselői mellett amatőrök is jelentkezhettek, és a kiállítók között minden évben egyaránt képviselteti magát a kisgyermekektől kezdve a nyugdíjasokig minden korosztály.

Emellett a Szaléziánum a Szent Mihály Plébániával a veszprémi várban zajló „Advent a várban” rendezvénysorozathoz kapcsolódva hirdetett pályázatot. A Veszprémi Főegyházmegye oktatási intézményeiből érkezett mintegy 200 alkotás, melyekből félszáz betlehem-ábrázolás került díjazására és kiállításra. Ennek nagyrésze rajz vagy festmény, viszont számtalan különleges és egyedi anyagokból készült betlehem is található, pl. a fa, a karton mellett gyurma és lego felhasználásával készült alkotások is díjazásra kerültek.

Dr. Udvardy György érsek megnyitó beszédében örömét fejezte ki a betlehem-készítő pályázattal kapcsolatban, ami már a karácsonyi titokra hangol bennünket.
„Arra készülünk, akár közösségben, akár külön, ki-ki a lélek csendjében szeretne közelebb kerülni ahhoz, hogy Isten az ő fiában, Jézus Krisztusban emberré lett. Olyanná lett, mint mi. Ugyanakkor ennek a nagy isteni szeretetnek van egy másik üzenete is – ami nagyon aktuális napjainkban – Jézus Krisztus, az Isten fia mindenről lemondott, semmit nem birtokolt, úgy lépett be a világba, hogy semmi sem az övé. Nagyon fontos üzenete van: családban született. Az apa, az anya a maguk szeretetével, a gyermek elfogadásával, nevelésével a Szentháromság egy Isten szeretetét teszik jelenvalóvá és valójában ez az isteni és emberi titok egyszerre az, ami karácsony kapcsán megérint bennünket. Jézus Krisztus születésével minden vágyunk beteljesedik. Amikor készülünk erre az ünnepre, számunkra a vallási hagyományban a betlehem készítése gyönyörűen segít kibontani ezt a titkot, ami a karácsony titka. Általában a betlehemek úgy ábrázolják Jézust, Máriát, Józsefet, a hozzájuk érkező pásztorokat, az ottlévő állatokat, hogy egy nyitott teret hoznak létre, ebbe a nyitott térbe mi be tudunk tekinteni, valójában hív bennünket: „Lépj be!” „Keresd meg a helyedet ebben az alkotásban!”, ezért is tartom jónak és köszönöm a szervezőknek a pályázatot, aminek segítségével felnőttek is, gyerekek is a nagy titokról elmélkedhetnek. Mit jelent, hogy az Isten belépett az életünkbe és bevon bennünket a saját életünkbe? Kívánom, hogy mindazok, akik pályamunkát készítettek – akár díjazottak, akár nem – legyenek nagyon boldogok, mert ezt az isteni titkot szemlélhették. Legyenek nagyon boldogok azért is, mert a karácsony számukra biztos, hogy gondolatot, érzelmeket, akaratot formáló ünnepként jelenik meg! Gratulálok a díjazottaknak és gratulálok mindenkinek, aki vette a fáradtságot, hogy alkotással induljon ezen a pályázaton, hiszen ezáltal megajándékozta a többieket, bennünket. Hálásan köszönöm ezt és mivel még igen messze vagyunk karácsonyhoz, ezért áldott készületet kívánok Mindenkinek! Legyen bátorságunk ebben a titokba belemélyedni!”- zárta beszédét a főpásztor.

Ezt követően Fábry Zoltán, az AMKA elnöke köszöntőjében a betlehemi jászol kiállítás eredetéről mesélt.
A betlehemi jászol mozgalom 26 éve indult útjára Magyarországon, és most már az ország majdnem minden városában, településén van ehhez hasonló kiállítás, de Veszprém mindenképpen büszke lehet, mert ők voltak öt évvel ezelőtt az elsők, akik ezt magukénak vallották és idehozták és kiírtak egy pályázatot, hogy az itt élő alkotók is ezen a pályázaton részt vehessenek – hangsúlyozta.

Az ünnepi köszöntések után Udvardy György érsek és Nagy Károly apát, kanonok, plébános adták át a legszebbnek ítélt 14 alkotás készítőjének az ajándékot.

A betlehemi jászol kiállítás 2020. január 9-ig tekinthető meg a Szaléziánumban.

IMG_6021
IMG_6023
IMG_6019
IMG_6028
IMG_6030
IMG_6033
IMG_6038
IMG_6051
IMG_6050
IMG_6049
IMG_6042
IMG_6055
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Comments are closed.