Ebben az évben december 3-án van az első adventi vasárnap, ma kezdődött meg a négy hetes várakozás időszaka. Ez nem csak a karácsonyi készülődés, de az egyházi év kezdete is egyben. Maga az advent szó eljövetelt jelent, az Úr eljövetelét, s az időszak hagyományai közé tartozik az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása is egy-egy vasárnapon. A Gróf Esterházy Károly Múzeum munkatársai ezért úgy döntöttek, hogy a fény jegyében szervezik meg az első adventi vasárnap programjait a Kékfestő Múzeumban, stílszerűen Kék Advent címmel.

A Kékfestő Múzeum foglalkoztatójában kora délután már Horváthné Szabó Andrea várta gyerekdalokkal a kicsiket, akik együtt énekeltek, táncoltak az előadóval. Aztán a zenét kézműves foglalkozás váltotta: a látogatók mécseseket készíthettek és gyertyát meríthettek. Ez utóbbit Sós Marival készítették a gyerekek, aki elmondta, hogy a technika nagyon egyszerű, hisz egyszer a forró viaszba kell mártani a hosszú kanócot, aztán pedig a hideg vizes vödörbe. Addig kell ezt ismételgetni, míg a saját készítésű gyertya el nem éri a kívánt vastagságot. Aztán ezt lehet díszíteni, vagy akár még melegen egymásba csavarni is.

A Gróf Esterházy Károly Múzeum hagyományai közé tartozik, hogy nyomozós játékot szerveznek, hisz ez minden alkalommal hatalmas siker. Ezúttal Vilinek, a kis krampuszinasnak segítettek a gyerekek, hisz elveszett a Mikulás virgácsa és Vilinek kellett megkeresnie. A múzeum területét bejárva, különféle állomások feladatait megoldva végül mindenkinek sikerült megtalálnia az elveszett virgácsokat, melyek ezúttal jutalamat jelentettek, nem büntetést. Mindeközben a színpadon az evangélikus gyülekezet kórusa és a Weöres Sándor Általános Iskola diákjai adtak műsort.

A rendezvénysorozat központi eleme a “Lámpást adott az Úr a kezembe…” című kiállítás megnyitója volt. Ez a tárlat a világítás fejlődését mutatja be kezdetektől napjainkig. A kiállítás létrejöttét segítette a Nemzeti Kulturális Alap, és dr. Áldozó Tamás polgármester is támogatta a polgármesteri keretből. A kiállítás a pincerészben, a lójárgányos mángorló szépen rendbetett előterében kapott helyet. Az anyagot Reidmár Linda néprajzos és Péterváry-Szanyi Brigitta régész állította össze. A látványos, igényes, szép kivitelezésű tárlat az őskortól indul. Ekkor még legfontosabb a tábortűz volt, ami központi helyet foglalt el, hisz a hiedelemvilágban, a világításban és az étkezésben is szerepet kapott. Eleinte a tüzet faágakkal “költöztették”, de idővel megjelentek az első mécsesek, melyek egyszerű kőtálkák voltak. Később készítettek már fáklyákat, szép kivitelezésű mécseseket, sőt több mécses alkalmazásával csillárszerű világítóeszközöket is létrehoztak. A gyertya csupán a középkorban válik a világítás fontos eszközévé, mondta el Péterváry-Szanyi Brigitta régész. A múzeum régészeti anyagából bekerült a tárlatba több római kori mécses, valamint egy, a Fő téri ásatás során előkerült középkori mécses is.

A tárlatot Unger Tamás alpolgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

– Régi emberi félelmünk, hogy a sötétben nem látunk, eltévedünk, s ettől idegenkedünk. S most, amikor egyre rövidebbek a nappalok, egyre hosszabbak az esték, jó ilyen kiállításmegnyitón lennünk, ahol a fény kap főszerepet. Ez a tárlat egy összetett néprajzi, régészeti és múzeumpedagógiai kiállítás, mely bemutatja különböző korok világítóeszközeit. De ez a tárlat sokkal több ennél: egy időutazás. Aki belép a terembe, láthatja, hogy a lámpák egy olyan környezetben kaptak helyet, mely a múltunkra emlékeztet. Nagyszüleink, dédszüleink szobáinak hangulatába csöppenünk, s így sokkal többet kapunk, hisz visszatekinthetünk a múltba – mondta Unger Tamás alpolgármester. A megnyitót követően a Pápai Musical Stúdió szórakoztatta a közönséget. Aki fázott, közelebb húzódhatott a tábortűzhöz, de volt meleg tea, forralt bor és zsíros kenyér is.

Időközben a Fő téren is kigyúltak az ünnepi fények, s itt gyűltek össze mindazok, akik részt kívántak venni a városi gyertyagyújtáson. Az alkalmon közreműködött a Nagytemplom kórusa Édes Lászlóné vezetésével, valamint a Szent István Római Katolikus Általános Iskola felső tagozatos diákjai, felkészítő tanáruk Schrei Balázs volt. A Fő téren álló betlehemet és az adventi koszorút Mail József apát, plébános áldotta meg, s ő gyújtotta meg a szép adventi koszorú első gyertyáját is.

Forrás: www.papa-ma.hu

1
2
3
4
5
6
8
7
 

Comments are closed.