Máriacell felől érkezve a lila színnel jelölt Mária út (a főág) Pápát kikerülve a kármelita kegyhegyen, Attyapusztán keresztül halad tovább Bakonybél és Zirc felé. A zöld színnel jelzett Mária Út bemegy Pápára, és a városon áthaladva Tapolcafőn csatlakozik vissza a lila jelzésre. Az idén a Mihályháza – Pápa 1Úton szakaszon a főágról – Mihályháza falut elhagyva – letértünk a zöld Mária Útra, és csak az utolsó métereken hagytuk el azt, hogy a Szent Anna-templomhoz érjünk.

Az úton végig sík terepen, főként földutakon, kerékpárutakon és kisforgalmú országutakon haladtunk. Az időjárás kedvezett nekünk, útközben – bár kissé elmosódottan – láttuk a Somlót és a Bakonyt is.

Mihályházán a Celldömölk felé induló zarándokok kedvesen megvártak minket, így közösen imádkoztunk a nagy út előtt, végül Horváth József atya áldásával indultunk, aki az idén ünnepli aranymiséjét. Elmélkedésében az édesapákról szólt, és közösen elimádkoztuk Székely János püspök erre az alkalomra írt imáját is.

Borsosgyőrön Szijártó László atya fogadott minket, aki már Mihályházától velünk együtt zarándokolt, és végül a záró misén is koncelebrált. Pápán Salgó Ferenc atya sietett a tervezett időpontban pontosan megérkező zarándokcsoport elé, majd kis felüdülés után részt vettünk a zarándokmisén, amelyen az évek óta alkalmanként együtt játszó gitáros-és egyéb hangszeres zenekarunk zenélt. Mivel a zenekar létrejötte az 1Úton-hoz kapcsolódik, elneveztünk Szent Jakab Zarándokzenekarnak.

Bali Tibor atya, a főcelebráns elmondta, hogy szívesen figyeli a hegymászókat, akik lépésről lépésre haladnak. A zarándoklat is hasonló ehhez. Reméli, hogy az 1Úton zarándoklat megérinti egy kicsit a szívünket-lelkünket, hiszen Szűz Mária és a szentek példája nyomán járunk. A sötétben autózva is csak egy részét látjuk az útnak, és arra kell figyelnünk, hogy eljussunk a célunkhoz. Milyen boldogság, amikor valakit jobbá tudunk tenni: pl. rendeződnek haragos emberi kapcsolatok. Mi, keresztények is kísértést szenvedünk, hogy letérjünk az útról, de ne tegyük. Jó, ha menet közben megállunk, hogy időt szenteljünk Istennek.

Megköszönve minden résztvevő és segítő jó szándékú közreműködését azt kívánom: Segítsen ez a zarándoklat bennünket: évek óta együtt zarándoklókat és új csatlakozókat; idősebbeket és fiatalabbakat; férfiakat és nőket; ajkaiakat, pápaiakat és máshonnan érkezőket; a zarándokoknak süteményt sütőket és agapét szervezőket; és otthonukban a zarándokokért imádkozókat, hogy mindig a jó úton, Egy Úton járjunk!

 

Kemény Éva

szervező

(13) A zarándokzenekar (Egyedi)
(12) Kottatartó a zarándokmisén (Egyedi)
(11) Salgó Ferenc atya siet a zarándokok elé (Egyedi)
(10) Érkezés a Szent Anna-templomhoz (Egyedi)
(9) Az utolsó méterek (Egyedi)
(8) Pápai utcákon (Egyedi)
(7) Az utolsó megálló Pápán (Egyedi)
(6) Gyülekező indulásra Borsosgyőrben (Egyedi)
(5) Pihen a zarándokkereszt is (Egyedi)
(4) Úton – Ferenc pápa zarándoklat (Egyedi)
(3) Úton a pápai csoport (Egyedi)
(1) Horváth József aranymisés atya indítja a csoportot (Egyedi)
(2) Mihályházi indulás (Egyedi)
 

Comments are closed.