Május 13-án ünnepelték világszerte a katolikus hívek Mária első fatimai jelenésének 100. évfordulóját. Az 1917 májusában kezdődő és 6 hónapon át tartó jelenések nagyban befolyásolták Európa vallási és politikai életét. A hihetetlen egyszerű körülmények között élő pásztorgyerekek olyan égből jövő üzeneteket adtak át a világnak, melyről nekik alig lehetett fogalmuk. A látnokgyerekek legidősebbje, Lucia egyházi elöljárói parancsára az üzenet és a történet egy részét írásba is foglalta. Két társát Jacintát és Ferencet a századik évforuló alkalmával avatta szentté Ferenc pápa a portugáliai Fatimában.
Eközben a nemesvámosi katolikus közösség itthon ünnepelt. Az ünnep alkalmával Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek megáldotta és felszentelte az épülő templom új harangjait. A legnagyobb harang, a fatimai Szűz Mária tiszteletére készült, 425 kg-os, a svájci Élő Rózsafüzér mozgalom adománya. A második harang Szent János nevét viseli, 325 kg-os, a harmadik harang Szent Domonkos harang 140 kg. A harmadik harangra rávezették: „Könyörögj érettünk és a község fiataljaiért!”
Az eseményen részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár is. Köszöntőjében külön kiemelte egy épülő templom jelentőségét, benne a harang hívogató szerepét, valamint méltatta harmadik harangra készített fent idézett feliratot, amely a fiatalokért könyörög.
A harangok megáldása után énekszó és imádság keretében emelték fel a harangokat, majd az épülő templomban köszöntő műsort tartottak a veszprémi Szilágyi Katolikus Iskola harangegyüttesének részvételével, valamint a Nemesvámos katolikus fiataljaival. A műsort követően hálaadó szentmisét tartottak, majd kivonuláskor megszólaltak az új harangok.
Az eseményre sokan eljöttek, közel háromszázan. A környező községekből busszal és autókkal, de távolabbról is számtalan vendég érkezett. A helyi kis közösség nagyon sokat dolgozott az ünnep méltóságán. A helyi cserkészcsapat sok-sok fiatalja vállalt szerepet a műsorban, a szervezésben, lebonyolításban.
Miközben a templom épül, épül a közösség is. Jó ebben a folyamatban élni. A templom teljes befejezéséhez közel 250 millió forintra volna még szükség.

 

Gere Dávid Márk

plébános

 

Comments are closed.